CONSTANTA





Localizare


Resedinta judetului Constanta se aflã la circa 250 km de Bucuresti, pe litoralul românesc al Mãrii Negre. Este învecinat la nord cu statiunea Mamaia si apoi cu orasul Nãvodari la circa 15 km, iar spre sud urmeazã în ordine Agigea (7 km), Eforie Nord (15 km), si toate celelalte statiuni ale litoralului românesc.

Salt la titlu



Descriere


Orasul Constanta oferã diverse posibilitãti de agrement turistilor din care enumerãm pe cele mai cunoscute: portul turistic Tomis, aflat în vecinatatea celebrului Cazino si a plajei Modern, este un acvatoriu aparat de diguri de beton în care sunt ancorate yahturi, veliere si vaporase de agrement. Este singurul loc unde se pot vedea yahturi venite din diverse colturi ale lumii si de unde se pot face excursii pe mare pe cele câteva ambarcatiuni destinate agrementului. Câteva restaurante aflate pe cheiurile portului vã oferã o priveliste deosebitã si un meniu bogat în specialitãti marine. În imediata apropiere se aflã Farul Genovez (construit de englezi în anul 1860), o zona care nu trebuie evitatã dacã veniti în Constanta; aici veti simti parfumul mãrii si al cãlãtoriilor pe îndepartate meleaguri. Dacã aveti copii si vreti sã le oferiti o orã foarte placutã, cel mai indicat loc din Constanta este Delfinariul, unde au loc spectacole de mai multe ori pe zi, Delfinariul este situat in apropiere de Mamaia si se ajunge foarte usor cu traseul nr 40. Vizavi de Cazino se afla Acvariul din Constanta cu o colectie interesantã de diferite specii de pesti si diferite animale marine. Se poate ajunge aici în câteva minute de pe plaja Modern. Dintre numeroasele muzee ce pot fi vizitate în Constanta enumerãm Muzeul de Istorie si Arheologie Nationalã, situat în Piata Ovidiu, unde se aflã si celebra statuie cu acelasi nume (Ovidiu), care adãposteste exponate si vestigii ale vechii cetãti Tomis dar si multe alte mãrturii ale civilizatiei de pe malul Mãrii Negre din cele mai vechi timpuri cum ar fi: edificiul roman cu mozaic, ruinele cetãtii Tomis, etc, si Muzeul Marinei, unicul muzeu de acest gen din tarã; dispune de o colectie foarte interesantã de diferite exponate din istora navigatiei civile si militare.
Iubitorii de teatru pot petrece o parte a timpului la: Teatrul de Balet Oleg Danovski, unul din cele mai cunoscute teatre de balet din tara noastrã, care-si asteaptã spectatorii cu un repertoriu original, sustinut de o trupa de artisti deosebiti; Teatrul Liric si Teatrul de Revistã Fantasio care sunt de asemenea alte posibile locuri de petrecere a timpului pentru iubitorii acestor genuri artistice.
Edificii religioase: Moscheea Constanta, construitã în 1910 în stil maur, este o copie fidelã a marii moschei Konia din Turcia cu un minaret foarte înalt (50 m) de unde se deschide o încântãtoare panoramã a portului si a orasului si cu o frumoasã picturã muralã interioarã; Catedrala Ortodoxã din Constanta ridicatã în 1895 în stilul traditional al Tãrii Românesti si Biserica Greacã unde se efectueazã slujbe în limba greacã.

Salt la titlu



Plaja


Constanta dispune de douã plaje amenajate: plaja Modern, situatã în apropiere de zona peninsularã, lângã Portul Turistic Tomis si Plaja "3 Papuci", în zona de nord a orasului, spre Mamaia.
Sunt plaje la nivel mediu cu dotãri de agrement, terase, restaurante, servicii de salvamar, terenuri de fotbal si volei etc.

Salt la titlu



Cazare


Orasul Constanta, al doilea ca mãrime din tara noastrã dupã capitalã, este în mare mãsurã un oras turistic beneficiind de o bazã de cazare clasicã constituitã din hoteluri si complexe turistice dar si mai mari posibilitãti de cazare la cetãtenii din oras în case, apartamente si vile proprietate particularã. În general, în acest sistem de cazare calitatea serviciilor si tarifele variazã foarte mult, putându-se gãsi solutii convenabile pentru orice buzunar sau confor dorit.
Cazarea pe timpul vacantei dumneavoastrã la mare în Constanta poate fi o solutie acceptabilã având în vedere urmãtoarele aspecte: preturile convenabile la cazare; reteua de transport în comun care permite pe timpul sezonului estival o bunã legãturã cu statiunea Mamaia dar si cu celelalte statiuni din sudul litoralului; preturile mai mici în oras la restaurante, magazine, piete, etc. decât în statiuni; posibilitatea de divertisment care în statiuni nu existã.

Salt la titlu



Cãi de acces spre Constanta


Aerian
Aeroportul International Mihail Kogãlniceanu este situat la 25 km de Constanta si permite decolarea si aterizarea celor mai moderne aeronave aflate în exploatare. Acesta are legãturi cãtre toate orasele importante din tarã si din Europa.
Feroviar
Constanta are o retea extinsã de cãi ferate, cea mai importantã fiind de la, si spre Bucuresti. Calea feratã care merge spre nord, spre Tulcea, punctul de începere al Deltei Dunãrii, având aproximativ 6 trenuri, si unul care merge spre Iasi. Alte 14 trenuri merg zilnic spre Mangalia. Toate aceste rute sunt suplimentate în perioada verii.
Rutier
Reteaua de drumuri în continuã dezvoltare si modernizare asigurã traficul rutier, cele mai importante fiind "Autostrada soarelui” Bucuresti – Drajna – Fetesti – Constanta; drumurile europene E15, E60 Urziceni – Slobozia – Constanta; E87: Tulcea – Constanta (cu derivatie pentru Brãila si Galati); si drumurile nationale DN Cãlãrasi – Ostrov – Constanta si DN Bucuresti – Fetesti – Constanta.
Microbuzele constãntene, precum si cele din toate orasele importante din România, transportã zilnic grupuri de persoane care tranziteazã Constanta.
Maritim
Portul Constanta se aflã pe tãrmul vestic al Mãrii Negre, la 182 mile marine departare de strâmtoarea Bosfor si la 85 mile marine de orasul-port Sulina, locul unde Dunãrea se varsã în Marea Neagrã. Aici poposesc multe vase de croazierã ale marinei turcesti, ucrainene si bulgare, iar canalul Dunãre – Marea Nagrã faciliteazã accesul cãtre centrul si nordul europei.

Salt la titlu